Tipuri de portui USB.



 USB (Universal Serial Bus) este un standard de comunicare între dispozitive periferice și un calculator. Există mai multe tipuri de porturi USB, care diferă prin formă, viteză și funcționalitate.

Cele mai comune tipuri de porturi USB sunt:

- USB-A: Este cel mai vechi și cel mai răspândit tip de port USB. Are o formă dreptunghiulară și se conectează la porturile USB de pe calculatoare, laptopuri, hub-uri, încărcătoare, etc. Este compatibil cu majoritatea dispozitivelor USB, cum ar fi mouse-uri, tastaturi, memorii flash, camere web, etc.

- USB-B: Este un tip de port USB folosit pentru conectarea unor dispozitive periferice mai mari, cum ar fi imprimante, scanere, hard disk-uri externe, etc. Are o formă pătrată și se conectează la porturile USB-B de pe dispozitivele respective. Este mai puțin întâlnit decât USB-A și necesită un cablu special cu capete diferite.

- USB-C: Este cel mai nou și cel mai avansat tip de port USB. Are o formă ovală și se conectează la porturile USB-C de pe dispozitivele moderne, cum ar fi smartphone-uri, tablete, laptopuri, etc. Are avantajul că este reversibil, adică se poate introduce în orice direcție. De asemenea, suportă viteze mai mari de transfer de date și putere, precum și alte protocoale de comunicare, cum ar fi Thunderbolt 3 sau DisplayPort.

- Micro-USB: Este un tip de port USB folosit pentru conectarea unor dispozitive periferice mici, cum ar fi smartphone-uri, tablete, camere foto, etc. Are o formă trapezoidală și se conectează la porturile micro-USB de pe dispozitivele respective. Este mai mic decât USB-A și necesită un cablu special cu capete diferite.

- Mini-USB: Este un tip de port USB folosit pentru conectarea unor dispozitive periferice mici, cum ar fi camere foto, playere MP3, etc. Are o formă trapezoidală și se conectează la porturile mini-USB de pe dispozitivele respective. Este mai mic decât micro-USB și necesită un cablu special cu capete diferite.

Acestea sunt cele mai frecvente tipuri de porturi USB, dar există și alte variante sau subtipuri care pot avea caracteristici specifice. De exemplu, există USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1 sau USB 3.2 care indică viteza maximă de transfer de date suportată de portul respectiv. De asemenea, există USB OTG (On-The-Go) care permite conectarea directă între două dispozitive periferice fără a avea nevoie de un calculator intermediar.